ßßß Cookit - przepis na Conchigliette z pesto rosso i kurczakiem

Conchigliette z pesto rosso i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Jestem wielkim miłośnikiem kuchni włoskiej oraz makaronów, dlatego też zapraszam dziś Was na kolejną podróż do Włoch, a konkretnie na Sycylię, gdzie podam Wam conchigliette z pesto rosso i kurczakiem.
Conchiglie (czyt. konkilie), to makaron przypominający muszle. Małe muszle noszą nazwę conchigliette (czyt. konkiliete), nadają się do dań tego typu, zup, sosów oraz sałatek. Większe muszle - conchiglioni (czyt. konkilioni), możemy z powodzeniem nadziewać.
Pesto, to bardzo skoncentrowana, esencjonalna pasta na bazie oliwy z oliwek. Wystarczy mała ilość, aby pokryć sporą porcję makaronu.
W tym przepisie użyte zostało pesto rosso, którego receptura pochodzi z Sycylii. W jego skład wchodzą pomidory suszone w słońcu, oliwa i migdały. To jedno z najbardziej popularnych włoskich pesto. Drugi rodzaj, to zielone pesto z bazylii, orzeszków pini, oliwy i sera, pochodzące z Genui - pesto genovese .
Przepis na pesto rosso podany zostanie w osobnym wpisie, ale śmiało można wykorzystać pesto dostępne w sklepach.
Tak przygotowane conchigliette zapewnia miłe doznania smakowe oraz dawkę zdrowia dla organizmu. Jedząc makaron przygotowany w taki sposób, poczujemy się, jakbyśmy byli we Włoszech, na Sycylii.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania makaronu według tego przepisu, ponieważ wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą, dzięki czemu można poczuć esencję kuchni włoskiej.
Potrzebne będą (na 2 porcje):
- filet z piersi kurczaka
- makaron muszelki (około 200g)
- 6 czubatych łyżeczek pesto rosso
- pieprz
Sposób wykonania:
1) Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.
2) Filet z piersi kurczaka gotujemy na parze w parowarze przez 20 minut (lub pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C), a następnie kroimy go na kawałki.
3) Makaron po odcedzeniu przekładamy do miski, dodajemy pesto, kurczaka, posypujemy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
4) Do takiej potrawy można dodać również wybrane warzywa (najlepiej ugotowane na parze), np. brokuły, fasolkę szparagową, czy marchewkę.
5) Zamiast makaronu muszelki (conchigliette), można wykorzystać inny makaron, np. penne, spaghetti, świderki (fusilli), wstążki (pappardelle), czy kokardki (farfalle).
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/03/conchigliette-z-pesto-rosso-i-kurczakiem.html