ßßß
100g makaronu farfalle ( czyli kokardek)mała pierś kurczakapół pora ( biała część)2 łyżki groszku konserwowego2 łyżki śmietany 12%pieprz bałkańskioliwa z oliwekMakaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Po ugotowaniu nie przelewamy go zimną wodą. Zostawiamy ok. 2-3 łyżek wody z gotującego się makaronu.Gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy oliwę. Por myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy na patelnię i podsmażamy.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paseczki, przekładamy na patelnię, gdzie podsmaża się por. Przyprawiamy pieprzem bałkańskim i smażmy na wolnym ogniu.
W kubeczku rozrabiamy śmietanę i 2 łyżkami wody z makaronu.Gdy kurczak będzie już miękki, ściągamy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i groszek. Całość mieszamy, następnie przekładamy na patelnię makaron, ponownie mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą jeśli ktoś lubi.
Smacznego ;)