Cześć =) Tatar wołowy, nazywany też befsztykiem tatarskim, to jedna z moich ulubionych przekąsek. Przepisów na tatar jest wiele (prezentowaliśmy już tatar na Kasztanowej Kuchni: tatar), każdy musi znaleźć odpowiadające mu proporcje dodatków. Najbardziej klasyczne to: cebula, ogórek kiszony, świeżo zmielony pieprz i oczywiście żółtko.Potrzebne będą:- 250-300g wołowiny (najlepiej polędwicy, może być też ligawa)- 1 cebula- 1 ogórek kiszony- 1 łyżka oliwy- sól, pieprz do smaku- 4 żółtka- sos worcestershire (opcjonalnie)Sposób wykonania:1) Wołowinę mielimy i bardzo drobno siekamy.2) Mięso mieszamy z oliwą i sosem worcestershire (opcjonalnie)3) Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.4) Cebulę i ogórek (ja preferuję tatar bez ogórka) kroimy w bardzo drobną kostkę.5) Na talerz wykładamy porcję mięsa, a na nim surowe żółtko. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, a obok układamy cebulę i ogórek. Jemy bez niczego lub podajemy np. z grzanką.Gotowe!Smacznego =)