Wykonanie
;-)Uwielbiam desery! A Wy?Deser jakby można było przypuszczać ma być bardzo słodki i na pewno nie kojarzy się z czymś zdrowym. A tu skucha! Ten deser nie dość, że pyszny to jeszcze zdrowy. Nie zawiera laktozy, więc mogą go spożywać osoby z nietolerancją laktozy.Deser przygotowałam z nasionkami chia, które ostatnio podbijają
serca blogerów kulinarnych, są bardzo pożywne i jak się domyślacie to bomba odżywcza dla naszego organizmu. Więcej możecie poczytać np. tutaj . Ja zwrócę tylko uwagę na jeden ważny aspekt zdrowotny tych ziarenek, mianowicie szczególnie są one polecane w diecie kobiet, mają silne właściwości antynowotworowe (głównie obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na
raka piersi). Dodatek
mleka kokosowego i świeżych
bananów, wprowadził bardzo kremową konsystencję, a dodatek świeżego liczi nie zapomnianą
słodycz i aromat. Polecam!SKŁADNIKI:- 1 szt
banana- 4 szt liczi- 4 łyżki
wiórków kokosowych- 3 łyżki ziarenek chia- 1/2 puszki
mleka kokosowegoLiczi obierz, wyjmij pestkę. Pokrój i wraz z
sokiem wlej do pucharka na dno.3/4 ilości
mleka koksowego zmiksuj z
bananem, dodaj nasionka chia. Wlej do pucharów.Resztę
mleka kokosowego zmiksuj z wiórkami i wylej na sam wierzch pucharków. Odstaw na godzinę do lodówki, nasionka zwiększą swoją objętość.Nasiona możesz zakupić na http://www.skworcu.com.pl/Pozdrawiam serdecznie!Smacznego!