Wykonanie
Jeżeli tak, jak ja, lubicie jeść
płatki z
jogurtem,
mlekiem,
owocami, dodawać je do różnego typu deserów to przepis na granolę domowej roboty jest w sam raz dla Was.
Powiem Wam szczerze, że od kiedy pierwszy raz zrobiłam granolę w domu,
płatków już nie kupuję. Samo przygotowanie jest bardzo proste, możecie użyć składników jakie najbardziej lubicie. Moja granola jest z
suszoną żurawiną i
kokosem.Zapraszam!
Składniki:-3/4 opakowania
płatków owsianych- 1/2 opakowania
płatków jęczmiennych- 250 g
suszonej żurawiny- 100g
wiórków kokosowych- 50g
rodzynek sułtańskich- 2 garście pestek z dyni- garść pestek
słonecznika- 3/4 szklanki
siemienia lnianego- 3 łyżki
otrębów granulowanych- 3 czubate łyżki
miodu lipowego- 3 łyżki
brązowego cukru (możecie też użyć
syropu klonowego)- 3 łyżki bio-
oleju kokosowego (ekologiczny)
Przygotowanie:W rondelku mieszamy
miód,
cukier i
olej aż powstanie masa o równej konsystencji. Na blaszkę wysypujemy wszystkie składniki granoli, zalewamy masą. Mieszamy wszystkie składniki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, co 6 minut mieszając. Jak granola się zrumieni jest już gotowa (około 20-30min). Granolę studzimy. Po całkowitym wystudzeniu możecie przechowywać ją w słoiku nawet do 2 miesięcy.
Przepyszna z
jogurtem i
truskawkami!
Smacznego!Pozdrawiam cieplutko!