ßßß Cookit - przepis na Granola z żurawiną i kokosem!

Granola z żurawiną i kokosem!

nazwa

Wykonanie

Jeżeli tak, jak ja, lubicie jeść płatki z jogurtem, mlekiem, owocami, dodawać je do różnego typu deserów to przepis na granolę domowej roboty jest w sam raz dla Was. Powiem Wam szczerze, że od kiedy pierwszy raz zrobiłam granolę w domu, płatków już nie kupuję. Samo przygotowanie jest bardzo proste, możecie użyć składników jakie najbardziej lubicie. Moja granola jest z suszoną żurawiną i kokosem.
Zapraszam!
Składniki:
-3/4 opakowania płatków owsianych
- 1/2 opakowania płatków jęczmiennych
- 250 g suszonej żurawiny
- 100g wiórków kokosowych
- 50g rodzynek sułtańskich
- 2 garście pestek z dyni
- garść pestek słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3 łyżki otrębów granulowanych
- 3 czubate łyżki miodu lipowego
- 3 łyżki brązowego cukru (możecie też użyć syropu klonowego)
- 3 łyżki bio-oleju kokosowego (ekologiczny)
Przygotowanie:
W rondelku mieszamy miód, cukier i olej aż powstanie masa o równej konsystencji. Na blaszkę wysypujemy wszystkie składniki granoli, zalewamy masą. Mieszamy wszystkie składniki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, co 6 minut mieszając. Jak granola się zrumieni jest już gotowa (około 20-30min). Granolę studzimy. Po całkowitym wystudzeniu możecie przechowywać ją w słoiku nawet do 2 miesięcy.
Przepyszna z jogurtem i truskawkami!
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/03/granola-z-zurawina-i-kokosem.html