Wykonanie
I po wakacjach, nie mogłam Wam zaproponować dzisiaj nic innego jak skraść tego słońca trochę, zamknąć i przechować na długie jesienno- zimowe wieczory. Moja propozycja to pyszny
dżem malinowy.
Maliny o tej
porze roku są najlepsze, najbardziej słodkie i najbardziej aromatyczne, i mi osobiście te późne odmiany odpowiadają najbardziej. Postanowiłam zatem kupić ich w większej ilości i przechować , by móc później pocieszyć się ich smakiem. Taki
dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako
konfiturę do
herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako
dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-)Składniki:4 kg
malin3kg
cukru4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas
cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie
soku z cytryny do
malin, wtedy ich kolor będzie zachwycał również zimą)
Przygotowanie:
Maliny myjemy pod bieżącą
wodą.Słoiki wyparzamy wrzątkiem, zakrętki również, wycieramy do sucha.
Maliny przekładamy do dużego garnka, dodajemy następnie
cukier, po zagotowaniu, używając blendera miksujemy
maliny na gładką masę. Nie odlewamy żadnego soku! Zagotowujemy ponownie dodajemy dżemix, gotujemy jeszcze 3-5min. Wlewamy gorące do słoików, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką, czekamy aż całkowicie wystygną.Gotowe!
Smacznego! ;-)