ßßß Cookit - przepis na Sok malinowy bez sokownika

Sok malinowy bez sokownika

nazwa

Składniki

Wykonanie

Robiłam w ten sposób sok przez 3 lata, do czasu kiedy połowa mi się zepsuła :( W oryginalnym przepisie tego soku się nie pasteryzuje, to duża ilość cukru jest tym konserwantem. Mnie się jednak zepsuło. Na jakość malin wpływa niestety pogoda, jeśli jest deszczowa jak w tym roku to maliny szybko się psują. Wówczas najlepiej jest robić sok przez sokownik. Ja zatęskniłam za innym smakiem soku d latego w tym roku przepis na sok bez sokownika ale pasteryzowany i z mniejszą ilością cukru.
Składniki:
3 kg malin
50 g kwasku
3 kg cukru (4,5 kg bez pasteryzacji)
2 l wody
Kwasek rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody. Wodę przegotować. Maliny przebrać z nieczystości zalać je ciepłą ale nie gorącą wodą, dodać rozpuszczony kwasek. Całość przemieszać, pozostawić na 24 godz. Następnie zlać przez gazę, wyciskając maliny. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zlać do czystych butelek, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/08/sok-malinowy-bez-sokownika.html