Wykonanie
Na pewno każdy z Was choć raz próbował tych pysznych, kruchych
ciasteczek! W sklepach dostępne są w wersji z lukrem czy
marmoladą.Polecam!
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_09_slash_ciastka-klawisze/l/-1985755263.JPG)
Składniki:½ kg
mąki½ kg
masła5
żółtek2 łyżki zimnej
wodySkładniki na
lukier:½ kg
cukru pudru5
białek jajaWykonanie ciasta:
Masło schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z resztą składników i włożyć do lodówki na noc.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_09_slash_ciastka-klawisze/l/1929860732.JPG)
Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić w klawisze. Następnie posmarować lukrem i piec w temperaturze 150 stopni przez 15 minut.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_09_slash_ciastka-klawisze/l/1914319197.JPG)
Wykonanie lukru:
Cukier puder utrzeć dokładnie z
białkami do odpowiedniej gęstości, nadającej się do lukrowania.