ßßß Cookit - przepis na Wątróbka wytrawna na winie

Wątróbka wytrawna na winie

nazwa

Wykonanie

Obok wątróbki z cebulką to drugi mój ulubiony przepis na jej przygotowanie.
Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej,
4 łyżki mąki,
100 ml wytrawnego białego wina,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
tłuszcz do smażenia,
natka pietruszki,
Wykonanie:
Wątróbkę umyć, wyczyścić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Następnie włożyć na rozgrzany tłuszcz, posypać mąką i smażyć do zrumienienia. Podlać winem i dusić do odparowania około 25 minut, po czym przyprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
UWAGA: jak wyczyścić wątróbkę --> Wątróbkę należy przeciąć wzdłuż czarnej linii, by łatwiej było pozbyć się niechcianych elementów tj. białych wiązadeł, tłuszczu oraz krwistych kawałków,
**Sól dodaje się na koniec smażenia, by wątróbka nie stwardniała.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/08/watrobka-wytrawna-na-winie.html