Wykonanie
Obok
wątróbki z
cebulką to drugi mój ulubiony przepis na jej przygotowanie.
Składniki:1 kg
wątróbki drobiowej,4 łyżki
mąki,100 ml
wytrawnego białego wina,
sól do smaku,
pieprz do smaku,tłuszcz do smażenia,
natka pietruszki,Wykonanie:
Wątróbkę umyć, wyczyścić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Następnie włożyć na rozgrzany tłuszcz, posypać
mąką i smażyć do zrumienienia. Podlać
winem i dusić do odparowania około 25 minut, po czym przyprawić do smaku i posypać
natką pietruszki.UWAGA: jak wyczyścić
wątróbkę -->
Wątróbkę należy przeciąć wzdłuż czarnej linii, by łatwiej było pozbyć się niechcianych elementów tj. białych wiązadeł, tłuszczu oraz krwistych kawałków,**
Sól dodaje się na koniec smażenia, by
wątróbka nie stwardniała.