Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Wiolettę SzczepańskąOpis Autorki:Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja.Składniki:1 kg ziemniaków200 g mąki ziemniaczanej2 jajka1 łyżeczka soliFarsz:3 cebule2 ząbki czosnku300 g mięsa drobiowego ( u mnie udziec) + włoszczyznaPęczek szczypiorku1 ugotowane jajkoSólPieprzWykonanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ubijamy. Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu (w tym mięso) łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.