Wykonanie
Świetny pomysł na nietypową zapiekankę! Potrawa ta swą nietypową nazwę zawdzięcza pokrojonym w paski naleśnikom, z grubsza przypominających tradycyjne flaczki

Składniki:5 usmażonych naleśników,½ kg
włoszczyzny,1 łyżka
masła,1 łyżka
mąki,1 szklanka
wywaru warzywnego (może być z kostki),2 łyżki gęstej
śmietany,
sól do smaku,
majeranek do smaku,
pieprz ziołowy do smaku,10 dag żółtego
ostrego sera.Wykonanie:Usmażone wcześniej naleśniki, pokroić w paski- odłożyć. W
między czasie ugotować
włoszczyznę. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, najpierw pokrojone naleśniki,
potem pokrojone warzywa. Z
mąki i
masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić
wywarem i
śmietaną, następnie zagotować i przyprawić do smaku. Polać naleśniki z warzywami, obłożyć
żółtym serem i zapiec w piekarniku.