Uwielbiam sezon grillowy! U mnie dziś nietypowo- bo nie z kurczaka.Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu, został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji.Składniki:30 dag wołowiny lub jagnięciny2 cebule2 ząbki czosnku6 szt. koktajlowych pomidorków6 małych pieczarek1 mały bakłażan lub cukinia4 łyżki mąkisól do smakupieprzbiałe wino wytrawneWykonanie:Mięso pokroić w małą kostkę, wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, pokropić winem i odstawić na dwie godziny. Następnie nakłuwać na patyczki na przemian, mięsem, pomidorkami, pieczarkami i kostkami cukinii lub bakłażana. Obsypać mąką, ułożyć na grillu (lub jeżeli nie ma takiej możliwości wstawić do piekarnika) i opiekać, obracając do zrumienienia a na końcu posypać solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu najlepiej z pieczywem i sosem do mięs.