Wykonanie
Bardzo prosty przepis na udane
ciasto drożdżowe. Polecam przepis, nawet dla laików kulinarnych.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_05_slash_rogaliki-drozdzowe-z-ciasta-kapanego/l/-22035639.JPG)
Składniki:½ kg
mąki,1 kostka
margaryny,1 szklanka gęstej
śmietany,5 dag
drożdży,1 szczypta
soli,Nutella lub
marmolada do nadziewania,
cukier puder do posypki,
mąka do posypania stolnicy.Wykonanie:Zagęścić składniki na ciasto,
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_05_slash_rogaliki-drozdzowe-z-ciasta-kapanego/l/-655627378.JPG)
owinąć ściereczką i włożyć do zimnej
wody na 25 minut.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_05_slash_rogaliki-drozdzowe-z-ciasta-kapanego/l/133234751.JPG)
Następnie ciasto rozwałkować i kroić w trójkąty.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_05_slash_rogaliki-drozdzowe-z-ciasta-kapanego/l/1281819919.JPG)
Przy szerszym brzegu nakładać nadzienie, lekko sklejać i skręcić.
![](/Data/Images/tradycyjnakuchnia.blogspot.com\2015_slash_05_slash_rogaliki-drozdzowe-z-ciasta-kapanego/l/1833336620.JPG)
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.