Wykonanie
Prostszych w wykonaniu rogalików nie znajdziemy chyba w całym Internecie. ;-) Przedstawiam bardzo popularne rogaliki trzyskładnikowe. Nazwa dotyczy ciasta, na które składają się tylko trzy produktu. Do tego trzeba dodać nadzienie, opcjonalnie
cukier puder do posypania i mamy gotowe słodkości. Ciasto jest bardzo plastyczne, dlatego nie licząc czasu chłodzenia, robi się je szybko. A smak?
Marmolada przepyszna, ciasto całkiem ok, jadałam lepsze, ale i te znalazły swoich amatorów, którzy nie poprzestali na jednej sztuce. ;-)
250g zimnej
margaryny1 szklanka kwaśnej
śmietany 12-18%3 szklanki
mąkimarmolada, u mnie od
Orzechcukier puder1.
Margarynę siekamy, przekładamy do miski wraz z
mąką i
śmietaną. Zagniatamy na gładkie ciasto.2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1h.3. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszą część trójkątów kładziemy po 1 łyżeczce
marmolady i zwijamy w rogaliki.4. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.