ßßß Cookit - przepis na Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

nazwa

Wykonanie

Prostszych w wykonaniu rogalików nie znajdziemy chyba w całym Internecie. ;-) Przedstawiam bardzo popularne rogaliki trzyskładnikowe. Nazwa dotyczy ciasta, na które składają się tylko trzy produktu. Do tego trzeba dodać nadzienie, opcjonalnie cukier puder do posypania i mamy gotowe słodkości. Ciasto jest bardzo plastyczne, dlatego nie licząc czasu chłodzenia, robi się je szybko. A smak? Marmolada przepyszna, ciasto całkiem ok, jadałam lepsze, ale i te znalazły swoich amatorów, którzy nie poprzestali na jednej sztuce. ;-)
250g zimnej margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 12-18%
3 szklanki mąki
marmolada, u mnie od Orzech
cukier puder
1. Margarynę siekamy, przekładamy do miski wraz z mąką i śmietaną. Zagniatamy na gładkie ciasto.
2. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszą część trójkątów kładziemy po 1 łyżeczce marmolady i zwijamy w rogaliki.
4. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/rogaliki-trzyskadnikowe.html