Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od firmy Jamar propozycję przetestowania kilku produktów. Otrzymałam od nich m.in.
marmoladę wieloowocową.
Mogę powiedzieć, że jest idealna do wypieków i bardzo smaczna.Pomyślałam o tym, że już dawno nie było rurek półfrancuskich z
marmoladą. Przepis z zeszytu mojej mamy, choć już nieco zapomniany.
Składniki:250 g
margaryny200 g gęstej
śmietany3 szklanki
mąki +
mąka do posypkitwarda
marmolada wieloowocowa Jamar
Mąkę dokładnie posiekać z
margaryną, dolewając po troszku
śmietany. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, pokroić na małe kwadraciki, posmarować każdy
marmoladą. Zawijać w rurki. Układać na blaszce spojeniem w dół. Upiec na złoty kolor, czyli ok. 20 minut. Posypać
cukrem pudrem, gdy wystygną.
Dodam, że dla ułatwienia można smarować całe placki
marmoladą, zwijać, a
potem kroić na małe części. Moja mama jednak nigdy nie robiła takiego ułatwienia, gdyż
mówi, że mniej estetycznie wyglądają:)Od firmy Jamar otrzymałam: