Wykonanie
Połączenie dwóch tradycyjnych składników kuchni polskiej-
ziemniaków i
schabu. Jednak tym razem nie wylądują obok siebie na talerzu w formie tradycyjnego obiadu -
schabowego i
ziemniaków z
koperkiem. Dziś na obiad proponuję
schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem.
Składniki:1 ½ kg
ziemniaków½ szklanki
mąki pszennej4
jaja½ szklanki kwaśnej
śmietanysól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażeniaskładniki na nadzienie:½ kg
schabusól czosnkowa
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, utrzeć i dobrze odcisnąć z
wody. Dodać
śmietanę,
mąkę,
jaja,
sól i
pieprz do smaku.
Mięso wypłukać, pokroić na porcje, posypać
solą czosnkową,
pieprzem i bardzo cienko utłuc. Na rozgrzaną patelnię z
olejem kłaść cienki porcje ciasta ziemniaczanego wielkości ubitego
mięsa, na wierzch placków układać rozbite, przyprawione
mięso, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta ziemniaczanego. Smażyć z obu stron na rumiano.