Wykonanie
Tradycyjny przepis znaleziony w bardzo starej książce kucharskiej. Takie połaczenie wyszło naprawdę pysznie :)
Składniki:75 dag surowych
ziemniaków25 dag ugotowanych
ziemniaków10
słoniny½ szklanki
śmietany1
cebulasól do smaku
pieprz do smaku1 mała główka
kapustyWykonanie:Surowe
ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać ugotowane
ziemniaki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Na świeże liście
kapusty kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, następnie zwinąć w pół i układać w naczyniu żaroodpornym, skropić
olejem i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół i polać sosem sporządzonym ze stopionej
słoniny z
cebulą i
śmietany.Można również zalać liściaki przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku.