ßßß
Cookit - przepis na Sernik z twarogu homogenizowanego
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sernik z twarogu homogenizowanego
Składniki
Twaróg
Jajko
Cukier
Kasza manna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Zapach pomarańczowy
Herbatniki
Biszkopty
Wiórki kokosowe
Bakalie
Wykonanie
Bardzo często używam
twaróg
homogenizowany zamiast tradycyjnego
białego sera
, ze względu na jego delikatną konsystencję oraz łatwość i szybkość w przygotowaniu ciasta.Trzeba jednak uważać na producenta gotowych wyrobów homogenizowanych. Kaloryczność serka/
twarożku homogenizowanego
jest często dużo wyższa niż
chudego twarożku
(160- 180 kalorii w 100 gramach). Jeżeli chcemy aby nasz serniczek nie był bombą kaloryczną to warto zwrócić uwagę na zawartość energetyczną i skład
twarożku
.
Składniki:1 kg
twarogu
homogenizowanego4
jaja
40 dag
cukru
(najlepiej trzcinowego)3 dag
kaszy manny
2 dag
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Aromat pomarańczowy
Herbatniki
lub
biszkopty
Tłuszcz i
wiórki kokosowe
do formy (lub papier do pieczenia)Dowolne
bakalie
Wykonanie:
Twarożek homogenizowany
włożyć do miski i połączyć z
mąką ziemniaczaną
,
kaszą manną
i
proszkiem do pieczenia
. Następnie utrzeć
żółtka
z
cukrem
i wymieszać z resztą składników. Z
białek
ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z
ciastem
i przełożyć do formy lekko natłuszczonej i wysypanej wiórkami i wyłożonej
biszkoptami
. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 45 minut.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/10/sernik-z-twarogu-homogenizowanego.html
Przepisy powiązane
Sernik kukurydziany
Sernik pomarańczowy z ziemniakiem
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej
Sernik krówkowy
Biszkopt jasny i ciemny
Składniki powiązane (0)