ßßß Cookit - przepis na BROWNIE Z PIECZONĄ DYNIĄ

BROWNIE Z PIECZONĄ DYNIĄ

nazwa

Wykonanie

Po pierwsze potrzebna będzie dynia :)
- dynia surowa około 300 g
Dynię myjemy, pozbywamy się nasion a następnie kroimy w około 3 cm plastry, które owijamy folią aluminiową. Tak owiniętą dynię pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 1 godzinę, po tym czasie dynię należy pozostawić aby się ochłodziła. Następnie odkrajamy skórę i wrzucamy miękką dynię do blendera i miksujemy. Tak przygotowaną dynię można przechowywać w pojemniku, w lodówce do 5 dni.
Składniki na małą blaszkę:
- puree z dynii 245 g
- zmielone migdały 75 g
- 4 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
- aromat migdałowy (kilka kropel)
- słodzik w proszku 10
- oliwa z oliwek 10 ml
- kakao odtłuszczone 10 g
- gorzka czekolada 90% (np. firmy Wawel)
Do miski przekładamy mielone migdały, proszek do pieczenia, słodzik, kakao odtłuszczone, oliwę z oliwek, aromat migdałowy, 4 jajka. Miksujemy wszystko razem, na końcu dodajemy puree z dynii i ponownie miksujemy.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy beztłuszczowym sprayem. Na blachę wylać płynną masę. Gorzką czekoladę drobno posiekać i wysypać na wierzch ciasta.
Piec około 20-30 minut, do suchego patyczka. Polecam, bo ciasto jest baaaardzo dobre i ma bardzo niewiele węglowodanów.
Z podanych składników wyszło mi około 15 kawałków ciasta (po około 33 g)
Składniki odżywcze w 1 porcji:
Białko: 3,26 g
Węglowodany: 2 , 22 g
Tłuszcze: 5 , 65 g
Kcal: 74
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/BROWNIE-Z-PIECZONA-DYNIA.html