Wykonanie
Pomysł na fajny obiad :) i w końcu coś
mięsnego!Składniki na szaszłyki:-
pierś z kurczaka-
czerwona cebula-
sos sojowy less salt (np. firmy Kikkoman)-
przyprawa do fajitas (np. firmy Kotanyi)- trochę
suszonego oregano- patyczki do szaszłykówSkładniki na
sałatkę (1 porcja)- 30 g
sałaty lodowej- 30 g
ogórka- 15 g
papryki czerwonej- 15 g
papryki żółtej-
sos sałatkowy włoski Knorr (lub inny)- 2-3 ml
oliwy z oliwek-
Monini Glaze
ocet balsamiczny (bardziej dla ozdoby i dodatku niż do oblewania całej sałatki)
Piersi z kurczaka pokroić w krótkie paski lub kostkę,
cebulę w ćwiartki wielkości "kostki"
piersi z kurczaka. Do
piersi z kurczaka wlać 2-3 łyżki
sosu sojowego (w zależności od wielkości
piersi z kurczaka), przyprawić
przyprawą do fajitas oraz dodatkowo
oregano. Nie solimy ponieważ
sos sojowy jest już wystarczająco słony. Najlepiej włożyć piersi na trochę do lodówki, ale jeśli nie ma na to czasu można to pominąć.Zamarynowane
piersi z kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków na zmianę z
czerwoną cebulą. Ja piekę na grillu elektrycznym dosłownie chwilę z każdej ze stron (aż się zarumienią).
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki,
paprykę kroimy na paseczki, a
ogórka w połówki talarków. Mieszamy razem, posypujemy odrobiną
sosu sałatkowego i polewamy
oliwą, a dla ozdoby gęstym
octem balsamicznym.
Składniki odżywcze dla szaszłyków (w 100g):
Białko: 25,09Węglowodany: 2 , 44Tłuszcze: 1 , 1Kcal: 120Składniki odżywcze dla sałatki (1 porcja):
Białko: 0,82Węglowodany: 3 , 93Tłuszcze: 2Kcal: 32