Wykonanie
Dawno nie zrobiłam żadnej sałatki, a tak je lubię. Wiecie, w
sumie to w ogóle rzadko o nich pamiętam, a ilekroć sobie przypomnę i zrobię jakaś, obiecuję sobie że będą u nas częściej. Zwłaszcza że można przygotować takie pyszności z przeróżnych składników. Sprawdzą się zawsze warzywa w puszce, które chyba każdy z nas ma gdzieś w kuchennych zakamarkach.
Składniki :1 puszka
cieciorki (400 g)1 puszka
białej fasolki (400 g)1 niewielka
cebula1
czerwona papryka100 g.
żółtego serakilka pokrojonych
patisonów z zalewy (ewentualnie inne pikantne warzywa, choćby
korniszony)Sos :2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Odsączam
cieciorkę i
fasolkę na sicie, przekładam do miski.
Ser kroję w niewielką kostkę, podobnie
czerwoną paprykę. Siekam drobno
patisony i
cebulkę. Mieszam składniki sosu:
jogurt,
majonez i przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam sos do smaku
solą i
pieprzem. Łączę go z pozostałymi składnikami.
Sałatka powinna przed podaniem postać 2-3 godziny w lodówce.Przepis autorski.