Wykonanie
Ręka do góry - kto lubił w dzieciństwie to pyszne
zagęszczone mleko w tubkach ? Było wprost uzależniające, słodkie tak, że
język drętwiał od
słodyczy...Moje
lody mają prawie ten sam smak. Trochę mniej słodkie, intensywnie
waniliowe. Są bardzo łatwe do zrobienia w domu i nie wymagają maszynki.
Składniki :duża puszka
słodzonego mleka zagęszczonego (użyłam z Gostynia, 530 g)1 szklanka
mleka 0,5%0,5 szklanki przegotowanej, zimnej
wody2
laski wanilii3 łyżki musu z pieczonej dyniPrzygotowanie :
Zagęszczone mleko przekładam do rondelka, dodaję zwykłe
mleko i
wodę.
Laski wanilii przecinam na pół, nożem wyskrobuję ziarenka i wszystko dodaję do
mleka (ziarenka i to co zostało). Podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania, chwilę gotuję, po czym odstawiam do ostudzenia. Wyjmuję
laski wanilii, dodaję mus z dyni i miksuję wszystko na gładką masę. Gotową masę przelewam do pojemnika, przykrywam i wstawiam najlepiej na całą noc do zamrażalnika. gotowe
lody są dość twarde, dlatego trzeba je wyjąc na 10-15 minut przed podaniem.Przepis autorski.