Wykonanie
Przypomniało mi się że dawno temu piekłam ciasto, którego składnikiem był
dżem, a że wczoraj miałam ochotę na jakieś
ciasteczka, pomyślałam żeby spróbować tego samego. Dodałam do ciasta
powidła śliwkowe, które oprócz tego że wiążą pozostałe składniki zastępują
cukier (bo przecież same w sobie są już wystarczająco słodkie).
Ciasteczka są dość chrupiące, z rodzaju tych twardszych, idealnych do
herbaty.
Składniki na ok. 20 sztuk :1 szklanka
mąki pszennej50 g. zimnego
masła1
żółtko1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 pełne łyżki
powideł śliwkowych3-5 łyżek
suszonej żurawinyok. 1 szklanki drobnych
płatków owsianychPrzygotowanie :Wszystkie składniki - w tym połowę
płatków - przekładam do miski (
masło ścieram na grubej tarce) i zagniatam ciasto. Będzie się lekko kleiło do rąk, więc dodaję stopniowo pozostałe
płatki do momentu, aż ciasto da się ładnie zagnieść w kulę. Dzielę ciasto na porcje wielkości dużego
orzecha włoskiego, robię z nich kulki a
potem je spłaszczam. Układam tak przygotowane
ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piekę przez 20 minut temperaturze 185 stopni C.,
potem zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 10 minut.Przepis autorski.