Wykonanie
Moje najukochańsze, najulubieńsze warzywo :) Ziemniaczki,
kartofelki - absolutnie genialne, niepowtarzalne, dające nieskończoną moc możliwości.Wymyśliłam dziś sobie taki oto sposób na ich podanie: mięciutkie wnętrze w lekko chrupiącej skorupce pachnącej
czosnkiem,
szałwią i
papryką. Są wspaniałe - po prostu kulinarny raj :)




Składniki :ok. 1 kg
młodych, małych
ziemniakówłodygi
koperku2 łyżki słodkiej,
czerwonej papryki2 ząbki
czosnku2 łyżki
masłakilkanaście listków świeżej
szałwiiwodasól do smakuPrzygotowanie :
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łodyg
koperku - do miękkości. Odcedzam je i przekładam na patelnię z rozpuszczonym
masłem, chwilę podsmażam, starając się by zarumieniły się lekko z każdej strony. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, listki
szałwii i
paprykę w proszku, poruszam patelnią by wszystkie
ziemniaki pokryły się
papryką. Smażę jeszcze do 5 minut na średnim ogniu, uwaga-
papryka łatwo się przypala. Podaję na gorąco, albo jako samodzielne danie np. z
sosem czosnkowym lub
jogurtowym, albo jako dodatek do
mięsa.Przepis autorski.

