Wykonanie
Od jakiegoś czasu w ogóle nie jemy gotowanych
ziemniaków. Tym razem zrobiłam
ziemniaki pieczone w całości w piekarniku z mocno wyczuwalnym smakiem
czosnku. Jak dla mnie obiad mógłby składać się tylko z nich. Wu też by to przeżył, ale jak on to
mówi „organizm wie, że nie dostał mięsa”. Chyba jego. Mój jest naiwny jak dziecko.Składniki
młode ziemniaki (powinny być podobnej wielkości),
czosnek,
masło,
sólSposób przygotowania1.
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką. Ponacinać w plastry o grubości 5 mm. Aby sobie to ułatwić i nie poprzecinać
ziemniaków do końca należy je ułożyć na drewnianej łyżce (tak jak na zdjęciu niżej) i dopiero wtedy nacinać.
Miedzy plastry
ziemniaków wkładać cieniutkie plasterki
czosnku.
Kartofle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Następnie na każdy położyć po łyżce
masła.
2. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości
kartofli). Po upieczeniu przyprawić
solą. Jeśli zajdzie taka potrzeba to podczas pieczenia można dodać jeszcze trochę
masła.web hosting