Wykonanie
Lubię potrawy jednogarnkowe: sycące i pełne różnorodnych smaków. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na szaszłyki i dziś udało mi się to zrealizować - mieliśmy na obiadek takie wspaniałości, w których wszystko znalazło się na jednym patyku. Tzn. mam na myśli że i
mięsko, i ziemniaczki, i jeszcze suróweczka ;)
Składniki :2 pojedyncze
filety z kurczaka2-3
marchewki12-15 małych
ziemniaków1
porPrzyprawy :1 łyżeczka
miodusólpieprzsuszony
majeranekDodatkowo :
oliwaPrzygotowanie :Oczyszczone
mięso kroję na kawałki ok. 3-4 cm, oprószam
solą i
pieprzem, mieszam z odrobiną
oliwy i
miodem, odstawiam na czas gotowania warzyw. Obrane
ziemniaki i
marchewki gotuję ok. 20 minut w osolonej wodzie, prawie do miękkości. Jasną część
pora kroję na 3 cm kawałki. Gdy warzywa są podgotowane, nadziewam je na przemian z kawałkami
mięsa na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków, całość smaruję
oliwą. Gotowe szaszłyki układam na grillu lub na patelni grillowej, piekę ok. 25 minut, przewracając by każda strona równomiernie się upiekła.Przepis autorski.