Wykonanie
Rodzajów placków jest pewnie mniej więcej tyle, ile gospodyń, bo przecież to jedno z takich dań, które robi się zazwyczaj bez przepisu i z tego co znajdzie się pod ręką. Szybkie, łatwe i zawsze pyszne, i w
sumie nie znam chyba żadnej osoby, która by placków (zwłaszcza takich na słodko) nie lubiła. Miałam kilka
jabłek, które trzeba było już zjeść, więc pomysł na dzisiejszy obiad nasunął się sam.Placuchy są z
maślanką, która zawsze dodaje ciastu delikatności; i z
sodą, która nadaje im z kolei charakterystycznego smaku. Nie każdy może go lubić, ale żeby to wiedzieć, trzeba się przekonać- czyli placki usmażyć ;)
Składniki na ok. 20 sztuk :1 szklanka
maślanki naturalnej2
jajka1 czubata łyżka
cukru pudru + puder do posypania1 szklanka
mąki pszennej + 2 łyżki1,5 łyżeczki
sody5-6 średnich
jabłekolej do smażeniaPrzygotowanie :Z
maślanki,
jajek,
mąki i pudru trzepaczką ubijam dość gęste ciasto, dodaję
sodę.
Jabłka dokładnie myję, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne i dalej kroję na dość grube plasterki - ze skórką. Dodaję je do ciasta, mieszam. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość
oleju i wykładam łyżką porcje ciasta, smażę po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu przekładam placki na chwilę na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję oprószone
cukrem pudrem.Przepis autorski.