Wykonanie
Kolejna wersja placuszków z
jabłkami. Są pyszne! Lubię je i robić i jeść. Pozostali domownicy zdecydowanie lubią to drugie. Ale nie mam do nich żalu. Cieszy mnie to, że im smakują.A moją satysfakcję pogłębia fakt, że owe placuszki poprawiają im humory. Robi się przyjemnie w domu. I to jest właśnie to, na czym mi bardzo zależy.
Składniki : (na 16 placuszków)6
jajek18 dag
mąki pszennej3
jabłka2 łyżki
cukru½ łyżeczki
soliponadto :
cukier puder do posypania
olej do smażeniaWykonanie :
Jabłka obieramy, kroimy w talarki. Usuwamy gniazda nasienne.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy
sól,
cukier, ubijamy. Dajemy
żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser i wsiewamy
mąkę mieszając łyżką. Na rozgrzany
olej kładziemy małymi porcjami ciasto. Gdy trochę podrośnie kładziemy talarki
jabłek, a na nie niewielkie porcje ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu, czyli jeszcze ciepłe.