Wykonanie
To mięciutkie, dość mokre ciasto, intensywnie pachnące
cytryną i latem - jest takie
słoneczne, że nie może zostawić człowieka obojętnym :)
Składniki na blaszkę 20 x 30 cm :200 g. miękkiego
masła0,5 szklanki
jogurtu greckiego0,5 szklanki
cukru pudru1,5 szklanki
mąki pszennej3
jajka2 łyżki
cukru waniliowego1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia0,7 kg dojrzałych
brzoskwiń,
moreli i żółtych
śliwekskórka otarta z 1
cytrynysok z połowy
cytrynyPrzygotowanie :
Masło ucieram z
cukrem waniliowym i pudrem na jednolita, bardzo puszystą masę, po czym dodaję po 1
jajku, nie przerywając ucierania. Dodaję
jogurt,
sok z cytryny,
skórkę cytrynową i stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do natłuszczonej i oprószonej
mąką blachy, na górze wykładam obrane i pokrojone w kawałki
owoce. Piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.Przepis autorski.