Wykonanie
Trzy minuty mieszania i niecałe pół godziny pieczenia - może być lepiej ? Oczywiście to wspaniałe muffinki - czyli cudowny sposób na ekspresowe słodkości. Dziś u mnie króluje
kawa, smak który np. w lodach wybieram na równi z
czekoladą ;) Muffinki są leciuchne, bardzo puszyste i naprawdę bardzo smaczne.Zwróćcie proszę uwagę na piękne tło, na jakim mogłam wyeksponować te wypieki. Piękna, mozaikowa deska z granitu. Niepowtarzalny kolor i wzór - bo przecież z kamienia. Praktycznie niezniszczalna o ile jej specjalnie nie rozbijemy;) Funkcjonalna, bo może służyć jako piękna podstawa do potraw, czy jako deska do krojenia (jest wyposażona w antypoślizgowe nóżki). Jestem bardzo wdzięczna firmie Podstawki.pl za możliwość jej wypróbowania -
będę Wam ją z całą pewnością przedstawiać wielokrotnie;) A jakbyście już nie mogli się oprzeć i pragnienie posiadania takiego kuchennego cuda spędzałoby Wam sen z powiek, po prostu zajrzyjcie do sklepu :)




Składniki na 10 sztuk :1 duże
jajko1/4 szklanki
oleju0,5 szklanki słodkiej
śmietanki 30%1 łyżeczka ekstraktu
kawowego0,5 szklanki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 pełne łyżki
cukru pudruLukier:2 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie :W jednej misce mieszam suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder, w drugiej
jajko ze
śmietanką,
olejem i ekstraktem
kawowym. Łączę zawartość obu misek - tylko do połączenia się składników. Masą napełniam foremki (u mnie silikonowe, więc nie trzeba ich natłuszczać) do 3/4 wysokości, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 26-30 minut.
Śmietanę mieszam z
cukrem, smaruję nią muffinki tuż po upieczeniu, jeszcze gorące. Pozostawiam do ostudzenia.Przepis autorski.
