Wykonanie
Nazwałam je tak, bo znajdziecie w nich
pomidory,
bazylię i posiekaną pyszną
cebulkę, a te składniki kojarzą mi się z południem, latem i upałem. Znajdziecie też w nich tarte
ziemniaki - bo zależało mi, by kotlety były bardzo soczyste. Bardzo dobrze komponowałyby się również z
sosem pomidorowym, podane z
ryżem. Są całkiem inne od tych tradycyjnych :)



Składniki :0,5 kg
wieprzowego mięsa mielonego (
szynka,
karkówka lub
łopatka)2 średniej wielkości
ziemniaki1 średni
pomidor1
cebula1
jajko3 łyżki
bułki tartej +
bułka do panierowaniakilka liści świeżej
bazylii1 ząbek
czosnku2 łyżki mieszanki
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Cebulę i
pomidora siekam w drobną kosteczkę, obrane
ziemniaki ścieram na grubej tarce - przekładam do miski. Dodaję do niech
mięso i
jajko, dokładnie wyrabiam masę dłonią. Dodaję
bułkę tartą, posiekaną
bazylię,
zioła prowansalskie, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. formuję duże kotlety, spłaszczam je, panieruję w
bułce tartej i smażę na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką - ok. 5 minut z każdej strony. Podaję z surówką.Przepis autorski.

