Wykonanie
Wraca lato, więc i posiłki staną się lżejsze i szybsze - dziś mam dla Was niezwykle pyszną propozycję: aksamitną potrawkę z
bakłażana, podaną z rewelacyjnym
makaronem ryżowym.
Makaron ryżowy kojarzył mi się do tej
pory z cienkimi nitkami, wykorzystywałam je do sałatek i do sajgonek. A popatrzcie - jakie piękne są te karbowane wstążki, przygotowane tylko z
ryżu i
wody źródlanej :)
Makaron zachowuje kształt po ugotowaniu, jest bardzo delikatny, nadaje się cudownie do deserów. Produkuje go Rodzinna Wytwórnia
Makaronów Fabijańscy . Bardzo serdecznie Wam polecam zarówno ten
makaron, jak i inne - zajrzyjcie, gdzie możecie je kupić.





Składniki na 2 porcje :150 g.
makaronu ryżowego: wstążka karbowana firmy Fabijńscy1 średni
bakłażan1
cebula1 ząbek
czosnkuniewielki kawałek
czerwonej paprykiszczypta ciemnego
cukruoliwa do smażenia (ok. 3-4 łyżek)
sól,
pieprz do smakuszczypta
currynatka pietruszki0,5 szklanki
śmietany 18% (do zup i
sosów)
parmezan do posypaniaPrzygotowanie :
Cebulę siekam w drobną kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzaną
oliwą, smażę do zeszklenia. Dodaję pokrojonego w paski
bakłażana, pokrojoną drobno
paprykę i posiekany
czosnek, lekko
solę, przykrywam patelnię i smażę na wolnym ogniu, aż
bakłażan stanie się szklisty. Dodaję
cukier,
curry i
śmietanę, mieszam dokładnie i duszę razem 5 minut. Dodaję posiekaną
natkę pietruszki, doprawiam do smaku. W międzyczasie gotuję
makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu - warto zadbać, by od razu po ugotowaniu go podawać. Porcję ugotowanego
makaronu układam na porcji potrawki, całość posypuję lekko posiekaną
natką pietruszki i
parmezanem i od razu podaję.Przepis autorski.


