Wykonanie
Kochani, spieszę z tym przepisem, bo ciasto jest rewelacyjne, pulchniutkie i niebiańsko pyszne :) Nie sposób się mu oprzeć i jeśli zaplanujecie, by zostało na później to dobrze Wam radzę - schowajcie je i zamknijcie na klucz;)




Składniki (blacha 21 x 32 cm):zaczyn :40 g. świeżych
drożdży1 pełna łyżeczka
mąki pszennej1 pełna łyżeczka
cukru pudrukilka łyżeczek ciepłej
maślankiCiasto :3 szklanki
mąki pszennej2
jajka w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
oleju1 i 1/4 szklanki ciepłej
maślankiKruszonka :150 g. zimnego
masła0,5 szklanki
maki pszennej0,5 szklanki
cukruDodatkowo:3-4 dojrzałe
brzoskwinie200-300 g.
czereśni bez pestekPrzygotowanie :
Drożdże rozcieram z lekko podgrzaną
maślanką,
cukrem i
mąką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.Do miski przesiewam
mąkę, dodaję
cukier puder,
jajka, wyrośnięty zaczyn i
maślankę - mieszam składniki, powinno powstać luźne ciasto. Dodaję
olej, wyrabiam kilka minut, po czym odstawiam miskę na 40 minut, by ciasto wyrosło. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: palcami rozcieram
masło z
mąką i
cukrem, by powstały grudki. Wstawiam kruszonkę do lodówki.
Czereśnie pozbawiam pestek,
brzoskwinie obieram ze skórki i oddzielam od pestki.
Brzoskwinie kroję na kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładam na chwilę na podsypaną
mąką stolnicę i krótko zagniatam (będzie się kleić ), po czym przekładam do wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na ciasto wykładam
owoce i wszystko posypuję kruszonką. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 60 minut.Przepis autorski.





