Wykonanie
Lubię różne eksperymenty kulinarne, połączenia różnych smaków i składników, ale - no właśnie :) Ale czasami mam ochotę na zwyczajne, domowe, smakowite coś z czegoś, czyli po prostu obiad z tego, co jest akurat w lodówce.Dziś w lodówce znalazłam
kurczaka i warzywa z rosołu, i
żółty ser- to
między innymi z nich powstały pyszne, bardzo sycące zapiekane naleśniki.Mają zdecydowany smak dzięki dodatkowi
rozmarynu;
ser który jest w farszu świetnie smakuje na gorąco, bo topi się i lekko ciągnie, jednocześnie tworząc chrupiącą skórkę na powierzchni.Polecam Wam mój sposób na przygotowanie ciasta, naleśniki są elastyczne, cienkie i łatwo się je smaży. Do ciasta użyłam bardzo dobrej
mąki pszennej ze sklepu Kłos - Pol .



Składniki na ciasto :2
jajka1 szklanka lekko gazowanej
wody mineralnej0,5 szklanki
mleka1 szklanka
mąki pszennej T 500, polecam sklep Kłos-Pol0,2 szklanki
olejuduża szczypta
soli1 łyżeczka suszonego
rozmarynuFarsz :200 g.
kurczaka z rosołu (obrane z kości
mięso)1 łyżeczka
oleju1
marchewka z rosołu0,5 łyżeczki suszonego
rozmarynusól,
pieprz do smaku100 g. tartego
żółtego seraDodatkowo:1 łyżka
olejukilka łyżek tartego
żółtego serarozmaryn do posypaniaPrzygotowanie :Do miski wbijam
jajka, roztrzepuję je z
mlekiem i
wodą mineralną, dodaję
mąkę,
sól i
rozmaryn. Ubijam trzepaczką do połączenia się składników, odstawiam ciasto na 10 minut. Dolewam
olej, mieszam - ciasto będzie dość rzadkie. Smażę po kolei 8 naleśników (u mnie na patelni o średnicy 23 cm) - do smażenia pierwszego na patelni rozgrzewam odrobinę
oleju, do następnych już nie.
Mięso siekam, lekko przesmażam na
oleju, dodaję posiekaną
marchewkę,
rozmaryn, doprawiam
solą i
pieprzem. mieszam.Na każdy naleśnik wykładam trochę
żółtego sera i porcję farszu, zakładam boki a następnie zwijam naleśnika w rulon. Tak przygotowane naleśniki układam w lekko natłuszczonej formie, posypuję je
serem i
rozmarynem. Piekę przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C.Przepis autorski.







