Wykonanie
Nie żałuję aż tak, jak sądziłam, że
będę - że minęło lato. Jesienne
owoce i warzywa jakby chciały wynagrodzić, że
pora roku już smutniejsza, i jakoś tak cudownie wprowadziły mnie w przyjemną, lekką melancholię i zadumę :)Wszystkie te piękne
dynie,
cukinie, lśniące
bakłażany, pachnące
jabłka i soczyste
gruszki, no i
śliwki... ręce się rwą do tych wspaniałości.Moje
cynamonowe cudne
ciasteczka ze
śliwkami ubrały się dziś w ziarenka
Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo . Ziarenka niczym najpiękniejsza biżuteria :)
Składniki (8-10 sztuk):1 gotowy płat
ciasta francuskiego4-5
śliwekcynamon - wg uznaniaziarenka
Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo
mleko do posmarowania ciastaPrzygotowanie:
Śliwki dzielę na pół. Z ciasta wycinam kółka o średnicy ok. 10 cm, lekko posypuję je
cynamonem, na środku każdego układam połówkę
śliwki, zwijam brzegi ciasta do środka jak na zdjęciu. Smaruję powierzchnię
mlekiem i posypuję ziarenkami
Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo . Układam
ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 20-25 minut, aż będą złote.Przepis autorski.