Nie macie pomysłu na lekką sałatkę do obiadu ? Wykorzystajcie buraczki ! Każdorazowo zachwycają mnie delikatnością i słodyczą.Składniki:4-5 średnich buraczków100 g. mozzarelli z zalewy1 średnia cebula1 papryczka chili1 łyżeczka majerankuoliwałyżeczka świeżych listków macierzankiPrzygotowanie:Buraczki gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, studzę, kroję w małą kostkę, przerzucam do miski. Cebulę siekam drobno, podsmażam przez 3-4 minuty na łyżeczce oliwy, dodaję do buraczków. Odsączoną mozzarellę kroję w taką samą kostkę jak buraczki, dokładam do miski. Papryczkę siekam razem z pestkami - dodaję do sałatki. Całość doprawiam majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą, polewam oliwą. Oprószam listkami macierzanki.Przepis autorski.