Wykonanie
Kto lubi
smalec nie będzie się mógł oderwać :)
Składniki :200 g.
świeżej słoniny150 g.
wędzonego boczku (u mnie w plastrach)3
cebule3 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżka
przyprawy uniwersalnej ( np.
Vegeta)Przygotowanie:Schłodzoną
słoninę kroję w kostkę ok. 3 mm, wrzucam do garnka i topię pod przykryciem, aż pozostaną niewielkie skwarki. Dorzucam równie cienko pokrojony
boczek, dalej pod pokrywką smażę razem, aż się wytopi i zrumieni, wtedy dodaję pokrojone w drobne kawałki
cebule, doprawiam
majerankiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
przyprawą. Nie zdejmuję pokrywki ! Smażę jeszcze ok. 10 minut na średnim ogniu, po czym przekładam do miseczki i pozostawiam do wystygnięcia. Gdy
smalec jest półtwardy, mieszam go, wtedy równomiernie będą się nabierać wszystkie składowe :)Przechowuję do tygodnia w lodówce w zamkniętym słoiku.