ßßß Cookit - przepis na Korzenna ucierana babeczka i muffinki

Korzenna ucierana babeczka i muffinki

nazwa

Wykonanie

Od wielu lat mam słabość do wyszukiwania ładnych naczyń, zwłaszcza glinianych. Kupiłam dziś cudną , niewielką ceramiczną foremkę z kominkiem, więc od razu zaczęłam się zastanawiać, jak ją wypróbować ? Nasunęło mi się na myśl ucierane ciasto, przy czym chciałam zrobić coś innego niż zwykłą waniliową babkę - dlatego jest korzenna ;) Do mojej foremki wykorzystałam 1/4 część ciasta, z reszty powstały muffiny.
Składniki :
250 g. miękkiego masła
1 prawie pełna szklanka cukru pudru
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka przyprawy korzennej do piernika lub grzańca
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie :
Masło ucieram z cukrem na bardzo puszystą masę, wbijam po jednym jajka , nie przestając ucierać masy. Stopniowo dodaję przesiane obie mąki z cukrem pudrem, kakao i przyprawą korzenną. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Nakładam ciasto do wysmarowanych masłem i posypanych lekko bułką tartą foremek do 3/4 ich wysokości. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-35 minut ( sprawdzam patyczkiem- jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone).
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/korzenna-ucierana-babeczka-i-muffinki.html