Wykonanie
Ciasteczka mojego dzieciństwa...i chociaż smaku nie pamiętam z tamtych lat to foremki na stałe
siedzą w mojej pamięci. Często się nimi bawiłam. Kiedy zobaczyłam wypiekacz z wymiennymi nakładkami nawet się nie wahałam z kupnem...tak bardzo chciałam ich znowu posmakować...Wyszły przepyszne...uzależniające a jaglany krem a właściwie jaglana nutella wpisała się tutaj doskonale. Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki :400 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej2
jajka100 g
cukru pudru16 g
cukru waniliowego250 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki zmiksować w malakserze na gładką, zwartą kulę. Cisato można również wyrobić ręcznie. Do pokrojonego
masła dodać
mąkę, posiekać nożem aż powstanie kruszonka. Dodać resztę składników i szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.Ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut.Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki. Wielkość kulek należy wyczuć. Polecam zrobić na próbę kilka, usmażyć i wtedy ocenić jakiej wielkości kulki będziemy musieli zrobić. Zbyt małe wiadomo nie będzie formy orzeszka a za duże - ciasto nam wypłynie.Gotowe kuleczki wkładamy do maszynki do wypiekania i smażymy na złoty kolor ok 2-3 minut. Czas zależy od mocy maszynki. Trzeba dobrze pilnować bo łatwo można spalić
ciasteczka. Upieczone wyciągamy i studzimy.Po ostudzeniu
ciasteczka przekładamy kremem. Można użyć dowolnego. Ja przełożyłam zdrową jaglaną nutellą na, którą przepis znajdziecie TUTAJ . Można zrobić inny dowolny. Na blogu Doroty przy tym przepisie znajdziecie krem
orzechowy.Smacznego :)