Wykonanie
Od kilku lat szukam przepisu na najlepszy jabłecznik/szarlotkę... I ciągle jeszcze
będę szukać :) Przepis na ten jabłecznik powtarza się kilkukrotnie w notesach z przepisami, które odziedziczyłam po Mamie.
Między innymi właśnie to zmobilizowało mnie do upieczenia ciasta wg tej receptury.Spód jabłecznika jest puszysty i słodki, więc jako środek najlepiej użyć bardzo kwaśnych
jabłek. Ja użyłam
jabłek wczesnych - twardych i kwaśnych. Nie dodawałam do nich ani odrobiny
cukru, a mimo to ciasto jest w sam raz słodkie.Do upieczenia jabłecznika użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, jednak następnym razem upiekę go w większej formie - tak aby spód ciasta i warstwa
jabłek były cieńsze.JABŁECZNIKSkładniki:- 1 kg
jabłek - obranych, startych na tarce (na najgrubszych oczkach), podduszonych i odparowanych z nadmiaru soku, z dodatkiem 1 łyżeczki
cynamonu oraz 1/4 łyżeczki
kardamonu (jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta można dodać także
cukru) na ciasto:- 250 g
masła- 1 szklanka
cukru pudru- 1
cukier waniliowy (7g)- 4
jajka- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło roztopić i dobrze wystudzić. Wlać do
cukru i
cukru waniliowego - ucierać na gęstą masę (masa początkowo dość długo jest płynna, ale przy dłuższym miksowaniu gęstnieje). Dodawać po jednym
jajku i nadal miksować. Dodać wymieszane
mąki i
proszek do pieczenia. Zmiksować.Formę wysmarować
masłem i wysypać utartymi na pył
migdałami.Ciasto kłaść łyżką - najpierw 3/4 ciasta na spód. Spód podpiec w temp. 170 stopni przez około 20 min. (do zarumienienia). Na spód wyłożyć
jabłka. Na to wyłożyć pozostałą część ciasta i posypać
płatkami migdałów.Piec do zarumieniania (około 30-35 minut) w temp. 160 stopni.
SMACZNEGO :)