ßßß Cookit - przepis na Roladki z kurczaka z daktylami i boczkiem

Roladki z kurczaka z daktylami i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Lubię połączenie mięsa z owocami, dziś w głównej roli wystąpiły daktyle - i nie zawiodłam się :) Smak zaskakujący, daktyle stanowią miękkie, kremowe, jakby trochę mączne nadzienie. Lekka ostrość chili.... Polecam, bo to udane danie ! :)
Składniki :
1 ( pojedynczy) filet z kurczaka
200 g wędzonego boczku w plastrach
kilka daktyli w całości
świeżo mielony czarny pieprz
1 ząbek czosnku
suszone płatki chili
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie : Oczyszczony filet kroję wzdłuż na długie paski grubości ok. 0,5 cm. Rozkładam plastry boczku na desce, na nich kładę paski kurczaka, posypuję lekko pieprzem. Na skraju każdego tak przygotowanego paska kładę całego daktyla i zwijam w roladkę . W miejscu zakończenia zwijania układam listek świeżej bazylii i przekłuwam wykałaczką, spinając całość. Układam w żaroodpornym naczyniu, między roladki wciskam 3-4 przekrojone na pół daktyle i grubo posiekane ząbki czosnku , posypuję płatkami chili i piekę w temperaturze ok. 200 stopni do zrumienienia boczku ( 15-20 minut). Podaję gorące .
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/roladki-z-kurczaka-z-daktylami-i.html