Wykonanie
Przepisy, Sałatki
Sałatka z
batatami,
soczewicą i
orzechami brazylijskimi Lipiec 8, 2015 Lipiec 8, 2015 Lipiec 8, 2015 10:13 napisane przez
Miss BerryTa
sałatka jest naprawdę pyszna. Słodkie, rozpływające się w ustach
bataty prosto z piekarnika, z dodatkiem
soczewicy i chrupiących
orzechów brazylijskich. Całość polana słodkim
musztardowym sosem. Niebo w gębie!
Bataty mają sporo kalorii, jednak są dużo zdrowsze od zwykłych
ziemniaków, a smakują po prostu wyśmienicie. Ten słodki przysmak zawiera mnóstwo witaminy A i C.
Sałatka jest z dodatkiem
soczewicy, przez co może sprawdzić się również jako idealne danie wegetariańskie.
Sałatka z
batatami,
soczewicą i
orzechami brazylijskimiAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 20 minutW
sumie: 35 minutPorcje: 2Składniki
Sałatka2
batatyodrobina
oliwy z oliwek do pieczenia
batatów½ puszki
soczewicy konserwowejgarść
orzechów brazylijskich4 garści
miksu sałatSos
miodowo-
musztardowy2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
musztardyPrzygotowaniePrzygotować
sałatkęBataty obrać i pokroić w podłóżne paski jak frytki.Doprawić
solą,
pieprzem, wymieszać z odrobiną
oliwy z oliwek i piec w 180 C przez około 15-20 minut. Odstawić do przestudzenia.W misce wymieszać
miks sałat z odsączoną
soczewicą, upieczonymi
batatami i posiekanymi
orzechami brazylijskimi.Przygotować sos
miodowo-
musztardowyW szklance wymieszać
oliwę z oliwek wraz z
miodem i
musztardą.
Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 360 g Kalorie: 366 kcal Tłuszcze: 10,1 g Węglowodany: 60,4 g Błonnik: 10,8 g
Białko: 9,7 g3 . 3.3077
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieZapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułachSzukajO mnie
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieNewsletterPrzepisyPinterestNajnowsze komentarzeDo pobrania
Pobierz darmowe etykiety na
przyprawy do wydrukowania