ßßß
Kurczak po Azjatycku z Papryką i Groszkiem CukrowymAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 15 minutW sumie: 25 minutPorcje: 4Składniki2 łyżki oleju ryżowego1 duża cebula1 cm kawałek imbiru1 łodyga trawy cytrynowejpół papryczki chili2 suszone liście limonki kaffir450 g piersi z kurczaka3 papryki100 g groszku cukrowego50 ml sosu sojowego1 łyżka sosu ostrygowego1 łyżka sosu rybnego2 łyżki syropu klonowegoszczypiorek2 łyżki sezamu1 łyżeczka pieprzuPrzygotowanieCebulę pokroić w piórka, imbir obrać i pokroić na cienkie kawałki, papryczkę chili przepołowić, oczyścić z ziaren i posiekać. Trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść nożem, by wypuściła sok.W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego. Dodać cebulę, imbir, papryczkę chili, liście limonki kaffir i trawę cytrynową. Lekko podsmażyć często mieszając.Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać czarnym pieprzem. Dodać do woka lub patelni i usmażyć.Paprykę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego kurczaka wraz z groszkiem cukrowym. Smażyć na dużym ogniu często mieszając.Po chwili dodać sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny i syrop klonowy, dokładnie wymieszać. Gotować jak najkrócej, aby warzywa wciąż były lekko chrupiące.Podawać z ryżem basmati. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 300 g Kalorie: 254 kcal Tłuszcze: 9,99,9 g Węglowodany: 15,4 g Błonnik: 4,6 g Białko: 29 g3 . 2.2807Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie