Wykonanie
Mozzarella w ostatnich latach zyskała dużą popularność. Stanowi składnik wielu dań kuchni włoskiej. Często wykorzystywana jest do robienia pizzy czy sałatki. Wyśmienicie smakuje również na kanapce z dodatkiem
pomidora i
bazyli.Szczerze powiedziawszy nie sądziłam, że można zrobić swoją własną
mozzarellę i to jeszcze przy tak niewielim nakładzie pracy. Przepis choć może wydawać się skomplikowany, tak naprawdę jest całkiem prosty. Najlepsze jest jednak to, że taki
ser możemy uzyskać w zaledwie 30 minut! Efekt końcowy? Zachwycający!!
Mozzarella z tego przepisu jest kremowa,
mleczna, rozpływająca się w ustach – jakby była kupiona na włsokim targowisku 😉Do wykonania
sera niezbędny jest termometr i podpuszczka – enzym będący podstawowym skladnikiem
sera. Ja zaopatrzyłam się w nią na allegro.Gorąco Was zachęcam do zrobienia własnej
mozzarelli w 30 minut!!
Skladniki:(z podanego przepisu wychodzi taka kulka jak na zdjęciach)1,5 l.
mleka*3/4 łyżeczki kwasku
cytrynowego2 krople podpuszczki* Im lepsze i wartościowe
mleko, tym lepszy smak
sera. Najlepsze jest świeże i prosto od krowy.
Mleko ze sklepu sprawdzi się równie dobrze. Należy tylko pamiętać, że musi być pełnotłuste i niehomogenizowane.
Etapy przygotowania:1. w 125 ml. zimnej
wody (ok. pół szklanki) rozpuszczamy 3/4 łyżeczki kwasku
cytrynowego i wlewamy do garnka razem z
mlekiem.
Mleko zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu do uzyskania 32 stopni Celsjusza. (Pamiętajcie o zachowaniu odpowiednich temperatur – w przeciwnym razie cała praca pójdzie na marne.)
2. Gdy uzyskamy odpowiednią temperaturę (32 stopnie) zdejmujemy
mleko z ognia i wlewamy podpuszczkę (2 krople rozpuszczone w odrobienie zimnej
wody). Całość delikatnie mieszamy przez ok. 30 sekund, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu
melko powinno się ściąć i
mieć konsystencję
galaretki (jeśli nie to czekamy jeszcze kolejną minutę). Aby od
sera zaczęła oddzielać się
serwatka kroimy nasz
ser w kostkę.
3. Tak przygotowany
ser stawiamy po raz kolejny na palnik i podgrzewamy do 40 stopni cały czas delikatnie mieszając. Zdejmujemy z palnika i mieszamy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym momencie zaczną robić się grudki, a
ser zacznie powoli przypominać
mozzarellę.Po upływie tego czasu za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy
ser na durszlak lub sitko.
4. Odsączoną
mozzarellę formujemy w kulkę i wkładamy do
wody o temperaturze 80 stopni i wyciągamy kiedy
zrobi się plastyczna i ciągnąca. (
Mozzarella po wyjęciu z
wody będzie dośc gorąca dlatego zakładamy rękawiczki).
Ser odciskamy z nadmiaru
serwatki i ugniatamy na blacie jak ciasto. Następnie rozciągamy i formułujemy w kulkę lub dowolny kształt jaki Nam się podoba. Gotową
mozzarellę wkładamy do lodowatej
wody, aby kształt się utrwalił.*Gotowy
ser przechowujmey w lodówce w plastikowym woreczku lub naczyniu z odrobiną
serwatki.* Wiem, że przepis może przerażać, ale uwierzcie mi w gruncie rzeczy jest naprawdę prosty!
Smacznego !!