ßßß Cookit - przepis na Domowa mozzarella krok po kroku

Domowa mozzarella krok po kroku

nazwa

Wykonanie

Mozzarella w ostatnich latach zyskała dużą popularność. Stanowi składnik wielu dań kuchni włoskiej. Często wykorzystywana jest do robienia pizzy czy sałatki. Wyśmienicie smakuje również na kanapce z dodatkiem pomidora i bazyli.
Szczerze powiedziawszy nie sądziłam, że można zrobić swoją własną mozzarellę i to jeszcze przy tak niewielim nakładzie pracy. Przepis choć może wydawać się skomplikowany, tak naprawdę jest całkiem prosty. Najlepsze jest jednak to, że taki ser możemy uzyskać w zaledwie 30 minut! Efekt końcowy? Zachwycający!! Mozzarella z tego przepisu jest kremowa, mleczna, rozpływająca się w ustach – jakby była kupiona na włsokim targowisku 😉
Do wykonania sera niezbędny jest termometr i podpuszczka – enzym będący podstawowym skladnikiem sera. Ja zaopatrzyłam się w nią na allegro.
Gorąco Was zachęcam do zrobienia własnej mozzarelli w 30 minut!!
Skladniki:
(z podanego przepisu wychodzi taka kulka jak na zdjęciach)
1,5 l. mleka*
3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 krople podpuszczki
* Im lepsze i wartościowe mleko, tym lepszy smak sera. Najlepsze jest świeże i prosto od krowy. Mleko ze sklepu sprawdzi się równie dobrze. Należy tylko pamiętać, że musi być pełnotłuste i niehomogenizowane.
Etapy przygotowania:
1. w 125 ml. zimnej wody (ok. pół szklanki) rozpuszczamy 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego i wlewamy do garnka razem z mlekiem. Mleko zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu do uzyskania 32 stopni Celsjusza. (Pamiętajcie o zachowaniu odpowiednich temperatur – w przeciwnym razie cała praca pójdzie na marne.)
2. Gdy uzyskamy odpowiednią temperaturę (32 stopnie) zdejmujemy mleko z ognia i wlewamy podpuszczkę (2 krople rozpuszczone w odrobienie zimnej wody). Całość delikatnie mieszamy przez ok. 30 sekund, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu melko powinno się ściąć i mieć konsystencję galaretki (jeśli nie to czekamy jeszcze kolejną minutę). Aby od sera zaczęła oddzielać się serwatka kroimy nasz ser w kostkę.
3. Tak przygotowany ser stawiamy po raz kolejny na palnik i podgrzewamy do 40 stopni cały czas delikatnie mieszając. Zdejmujemy z palnika i mieszamy jeszcze przez ok. 3 minuty. W tym momencie zaczną robić się grudki, a ser zacznie powoli przypominać mozzarellę.Po upływie tego czasu za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy ser na durszlak lub sitko.
4. Odsączoną mozzarellę formujemy w kulkę i wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni i wyciągamy kiedy zrobi się plastyczna i ciągnąca. (Mozzarella po wyjęciu z wody będzie dośc gorąca dlatego zakładamy rękawiczki). Ser odciskamy z nadmiaru serwatki i ugniatamy na blacie jak ciasto. Następnie rozciągamy i formułujemy w kulkę lub dowolny kształt jaki Nam się podoba. Gotową mozzarellę wkładamy do lodowatej wody, aby kształt się utrwalił.
*Gotowy ser przechowujmey w lodówce w plastikowym woreczku lub naczyniu z odrobiną serwatki.
* Wiem, że przepis może przerażać, ale uwierzcie mi w gruncie rzeczy jest naprawdę prosty!
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/sniadania/domowa-mozzarella-krok-po-kroku