ßßß Cookit - przepis na Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

nazwa

Wykonanie

To ciasto przypomina nam prawdziwy smak lata. Zaletą jest fakt, że ciasto można piec cały okrągły rok, gdyż idealnie sprawdzają się w nim mrożone owoce. Dwa kruche spody, a pomiędzy nimi krem śmietanowy i maliny zanurzone w galaretce . Całość smakuje wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
15 dag. masła (ewentualnie margaryny)
20 dag. cukru pudru
20 dag. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g. wiórków kokosowych
Krem śmietankowy:
0,5 l. śmietany 30 %
2 śmietan fix (ewentualnie 250 g. serka mascarpone)
3 łyżki cukru pudru
Krem owocowy:
1 galaretka malinowa
0.5 kg malin
*Ciasta w malinowych chmurkach z reguły posypywane są płatkami migdałów. Tym razem jednak zastąpiłam je wiórkami kokosu, które też bardzo dobrze się sprawdziły i dobrze smakują, a przy tym są tańszą alternatywą
Etapy przygotowania:
1. Ciasto : żółtka ucieramy z cukrem, masłem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rozkładamy na dwie blaszki. (Ja tradycyjnie rozłożyłam na dwie brytfanny o wymiarach 35 x 25 cm. )
Białka ubijamy, dodajemy 10 dag. cukru pudru i wykładamy na rozłożone już ciasto, na sam wierzch wysypujemy wiórki kokosu lub jeśli wolicie płatki migdałowe. Oba placki pieczemy w piekarniku w 150 stopniach, a następnie po 20 minutach, zmniejszamy temperaturę do 100 i pieczemy ok 15 – 20 minut.
2. Krem śmietankowy : śmietanę ubić i pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan fix lub serek mascarpone.
3. Krem owocowy : Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać owoce. Jak zacznie gęstnieć możemy ją wyłożyć na ciasto.
Układamy w następujący sposób:
1. Ciasto
2. 1/2 kremu śmietankowego
3. Galaretka z owocami
4. 1/2 kremu śmietankowego
5. Ciasto
I Gotowe
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/malinowa-chmurka