Wykonanie
To ciasto przypomina nam prawdziwy smak lata. Zaletą jest fakt, że ciasto można piec cały okrągły rok, gdyż idealnie sprawdzają się w nim
mrożone owoce. Dwa kruche
spody, a pomiędzy nimi krem
śmietanowy i
maliny zanurzone w
galaretce . Całość smakuje wyśmienicie.
Składniki:Ciasto:6
jajek15 dag.
masła (ewentualnie
margaryny)20 dag.
cukru pudru20 dag.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g.
wiórków kokosowychKrem śmietankowy:0,5 l.
śmietany 30 %2
śmietan fix (ewentualnie 250 g.
serka mascarpone)3 łyżki
cukru pudruKrem
owocowy:1
galaretka malinowa0.5 kg
malin*Ciasta w
malinowych chmurkach z reguły posypywane są
płatkami migdałów. Tym razem jednak zastąpiłam je wiórkami
kokosu, które też bardzo dobrze się sprawdziły i dobrze smakują, a przy tym są tańszą alternatywąEtapy przygotowania:1. Ciasto :
żółtka ucieramy z
cukrem,
masłem, dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Rozkładamy na dwie blaszki. (Ja tradycyjnie rozłożyłam na dwie brytfanny o wymiarach 35 x 25 cm. )
Białka ubijamy, dodajemy 10 dag.
cukru pudru i wykładamy na rozłożone już ciasto, na sam wierzch wysypujemy wiórki
kokosu lub jeśli wolicie
płatki migdałowe. Oba placki pieczemy w piekarniku w 150 stopniach, a następnie po 20 minutach, zmniejszamy temperaturę do 100 i pieczemy ok 15 – 20 minut.2.
Krem śmietankowy :
śmietanę ubić i pod koniec dodać
cukier puder oraz
śmietan fix lub
serek mascarpone.3. Krem
owocowy :
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki
wody i dodać
owoce. Jak zacznie gęstnieć możemy ją wyłożyć na ciasto.Układamy w następujący sposób:1. Ciasto2. 1/2
kremu śmietankowego3.
Galaretka z
owocami4. 1/2
kremu śmietankowego5. CiastoI Gotowe