Wykonanie
Cukinia faszerowana to łatwa i bardzo smaczna potrawa, świetny pomysł na letni obiad lub ciepłą kolację. Choć
cukinia dostępna jest cały okrągły rok, u mnie jest to danie sezonowe, ponieważ najsmaczniejsza jest ta samodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Właśnie dopiero teraz dorodne
cukiniowe krzaczki obdarowują nas swoimi pysznymi
owocami. Latem też zajadamy się najchętniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem. Do przygotowania naleśników "Bolognese" zrobiłam większą ilość
sosu bolońskiego, by wykorzystać go teraz do zapiekanej
cukinii. Nadziane łódeczki
cukinii zalałam dodatkowo
ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś
cukinii za długo, powinna pozostać jędrna i chrupiąca. Polecam to pyszne danie!

Składniki:2 średnie
cukinienadzienie
mięsne bolognese z tego przepisu
sos beszamelowy tego przepisu
parmezanoregano,
miętaWykonanie:
cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać lyżką gąbczasty miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek
cukiniiłódeczki
cukiniowe wypełnić przygotowanym
mięsem mielonym "bolognese". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym
sosem beszamelowym, posypać startym
parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minutpodawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z
kaszą gryczanąŻYCZĘ SMACZNEGO !