Wykonanie
Pomidor i
mozzarella. Proste, a jakże harmonijne połączenie. I jeszcze szczypta
oregano, która przypieczętowuje tę znakomitą harmonię... gdzieś tam w dali majaczą nuggetsy w złotej, chrupiącej panierce...Dziś pozwoliłem sobie na lekki, wiosenny każual.
Pomidor z
mozzarellą to po pierwsze prosta
sałatka, którą można podawać zarówno jako dodatek do obiadu, jak i autonomiczne danie. Może stanowić także przekąskę np. na film, zamiast popcornu.Niestety z
pomidorami to jest tak, że bardzo ciężko dostać smaczne. Zwłaszcza zimą półki dyskontowe uginają się od pięknych, mięsistych
pomidorów, które nie mają smaku. Czasem mają też konsystencję
jabłka. To straszne... pamiętam
pomidory z dzieciństwa, z działki. Były paskudne z wyglądu, ale miały niesamowicie intensywny smak, w którym wyczuwało się ten charakterystyczny, gorzki zapach szypułki...A
mozzarella swoją
drogą... ten, kto wymyślił
mozzarellę powinien
mieć nazwaną swoim imieniem ulicę w każdym dużym, europejskim
mieście. Nie wyobrażam sobie świata bez
mozzarelli.