ßßß Cookit - przepis na Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami

Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami

nazwa

Wykonanie

Idealna szarlotka dla tych, którzy unikają cukru, bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier, a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy. Tak jak w serniku, który z ksylitolem smakował wyśmienicie, dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru. Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku. Jedyna uwaga co do intensywności słodkiego smaku. Stosunek 1:1, który jest zalecany nie wydaje mi się całkowicie zgodny z prawdą, moim zdaniem ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki.
Zapraszam na pyszną szarlotkę, mocno owocową i podwójnie chrupiącą, bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu, po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy.
Składniki na spód:
170 g mąki orkiszowej jasnej 630
100 g mąki ziemniaczanej
60 g ksylitolu lub cukru
125 g zimnego masła
1 jajko L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skladniki na nałożenie:
90 dkg jabłek
2- 3 łyżki ksylitolu
1 budyń waniliowy + 3/4 szklanki wody
2 garście żurawiny
garść orzechów włoskich
+2 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. 2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut, resztę do zamrażarki
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, natępnie pociąć w plasterki. W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut, aż puszczą maksymalą ilość soku. Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając wlewać do masy jabłkowej, aż całkowicie zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia
piekarnik nastawić na 190`C. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować masłem
2/3 ciasta rozwałkować przez folię na wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy. Wyłożyć ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta. Wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki
piec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia w młynku do kawy zmielić 2 łyżki ksylitolu na cukier puder. Przed podaniem posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/01/sodka-szarlotka-bez-cukru-z-zurawina-i.html