Wykonanie
Uwielbiam piec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie
mąki ziemniaczanej do budyniu oraz
rodzynek.Ciasto2 szklanki
mąki1 szklanka drobnego
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 rozpuszczonej kostki
masła2
jajka1 szklanka
mlekaNadzienie1
budyń waniliowymleko2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanejSposób1.
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając dodatkowo 2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej.2.Po przygotowaniu budyniu zabieramy się za ciasto. Produkty mieszamy osobno produkty suche tj.
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia, w oddzielnej misce produkty mokre:
masło,
jajka oraz
mleko. Na koniec łączymy produkty mokre ze suchymi i mieszamy niezbyt starannie.3.Gotowe ciasto wkładamy do papilotek, kolejno kładziemy na spód po łyżce ciasta, następnie czubatą łyżeczkę budyniu, na koniec znów ciasto, oczywiście tak, aby ciasto nam nie wylatywało z foremek. Górę posypujemy
rodzynkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.