Wykonanie
Waniliowa wariacja na temat bardzo popularnego ciasta. Uwielbiam je za to, że jest miękkie i puszyste w środku, wilgotne, dzięki
czemu dłużej jest świeże. Niewielka modyfikacja a ciasto jakby inne ale jednak bardzo znane.... Idealne do porannej
kawy, popołudniowej
herbaty lub zwyczajnie, na deser.
Składniki:1 kostka
masła1,5 szkl.
cukru (polecam brązowy)0,5 szkl.
wody2 łyżki esencji waniliowej*2 płaskie łyżki
kakao2 szkl.
mąki**3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub
budyń waniliowy bez
cukru4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Do garnka wlać
wodę, dodać
cukier,
masło, esencję
waniliową oraz
kakao. Podgrzać mieszając, aż wszystko się połączy i zacznie wrzeć. Odlać pół szklanki na polewę, resztę odstawić do wystygnięcia.Wymieszać
mąkę z
mąką ziemniaczaną (lub
budyniem) i
proszkiem do pieczenia.Oddzielić
żółtka od
białek. Ubić
białka na pianę. Do osobnej miski wlać wystydzony płyn, wbić
jajka i wymieszać. Wsypywać po woli
mąkę z proszkiem i połączyć składniki. Na koniec dodać pianę, wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułą do ciasta.Przelać do przygotowanej formy (ja użyłam tortownicy o średnicy 23cm), włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 C, do suchego patyczka.Wystudzone ciasto udekorować odlaną wcześniej polewą.
* Najlepsza do tego będzie esencja z
lasek wanilii.** To ciasto świetnie sprawdza się na
mące orkiszowej lub mieszance mąk bezglutenowych. Jeśli korzystamy z drugiej opcji, nie trzeba już dodawać
mąki ziemniaczanej, zwiększamy jedynie ilość
mąki o te trzy łyżki.Smacznego :)