ßßß Cookit - przepis na O murzynku, zupełnie nieczarnym.

O murzynku, zupełnie nieczarnym.

nazwa

Wykonanie

Waniliowa wariacja na temat bardzo popularnego ciasta. Uwielbiam je za to, że jest miękkie i puszyste w środku, wilgotne, dzięki czemu dłużej jest świeże. Niewielka modyfikacja a ciasto jakby inne ale jednak bardzo znane.... Idealne do porannej kawy, popołudniowej herbaty lub zwyczajnie, na deser.
Składniki:
1 kostka masła
1,5 szkl. cukru (polecam brązowy)
0,5 szkl. wody
2 łyżki esencji waniliowej*
2 płaskie łyżki kakao
2 szkl. mąki**
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy bez cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, masło, esencję waniliową oraz kakao. Podgrzać mieszając, aż wszystko się połączy i zacznie wrzeć. Odlać pół szklanki na polewę, resztę odstawić do wystygnięcia.
Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną (lub budyniem) i proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na pianę. Do osobnej miski wlać wystydzony płyn, wbić jajka i wymieszać. Wsypywać po woli mąkę z proszkiem i połączyć składniki. Na koniec dodać pianę, wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułą do ciasta.
Przelać do przygotowanej formy (ja użyłam tortownicy o średnicy 23cm), włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 C, do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto udekorować odlaną wcześniej polewą.
* Najlepsza do tego będzie esencja z lasek wanilii.
** To ciasto świetnie sprawdza się na mące orkiszowej lub mieszance mąk bezglutenowych. Jeśli korzystamy z drugiej opcji, nie trzeba już dodawać mąki ziemniaczanej, zwiększamy jedynie ilość mąki o te trzy łyżki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/05/o-murzynku-zupenie-nieczarnym.html